Bali’de iş insanı Mehmet Turan’ın ardından Fatoş ve Niyazi Solak çifti de saldırıya uğradı. Feramuz Erdin, seyahat güvenliğinin önemini ve alınması gereken tedbirleri yazdı.

Feramuz ERDİN

Yurt dışına yapılacak kısa süreli turistik veya iş seyahatlerinin cehenneme dönmemesi için alınması gereken çok basit önlemler mevcut.

SEYAHAT ÖNCESİ HAZIRLIKLAR

İster turizm isterse iş amaçlı seyahatlerden önce güvenlik adına yapılması gerekli bir takım hazırlıklar mevcuttur.

Yasal zorunluluklar: Öncelikle pasaport ve vizenizin geçerli olması gereklidir. 3 aydan az süresi kalmış veya sayfaları yıpranmış pasaport, geçersiz vize gibi sorunlar seyahatinizin yasal olarak başlamasına ve devam etmesine engel olabilir. Yetişkin olmayan çocukların refakatsiz seyahatlerinde yurt dışına çıkışta ebeveynlerden “muvaffakatname” istenmektedir.

Seyahat güzergâhı araştırması: Seyahat edilecek ülke ve şehirlerdeki genel güvenlik durumu ile güvenlik uyarıları Dış İşleri Bakanlığı sitesinden ilan edilmektedir. Bakanlığımız bazı ülkelere gidilmesini tavsiye etmeyebilmektedir. Açık kaynaklar kullanılmak suretiyle gidilecek olan yerlerdeki genel güvenlik durumu ve başkaları tarafından daha önce yaşanmış olan tecrübeler kolaylıkla öğrenilebilir.

Sağlık gereklilikleri: Bazı ülkelere seyahat edilmeden önce bazı aşı ve testlerin yaptırılması istenebilmektedir. Bu zorunluluklar yerine getirilmeden seyahate başlanmamalıdır.

Gümrük mevzuatı: Genel kurallar dışında her ülkenin kendine özel gümrük uygulamaları mevcut olabilir. Bir ülkeye giriş ve çıkışta yolcu beraberinde taşınması yasak olan veya beyana tabi eşyalar listesi kontrol edilmelidir.

Mobil hat dolaşım şartları: Mobil telefon tarifelerinde bir sürpriz yaşamamak için yurt dışına seyahat etmeden önce uluslararası mobil hat kullanımı işini halletmiş olmanız gereklidir. Eğer bunu yapmadıysanız telefonunuzun internet özelliğini sadece güvenli WIFI noktalarında kullanacak şekilde ayarlamanız gerekecektir.

Yurtdışında geçerli sigortalar: Sağlık ve güvenlik durumlarını kapsayacak bir seyahat sigortası mutlaka yaptırılmalıdır. Araçla seyahat edilen durumlarda o ülkede geçerli trafik sigortası ve aracın sahiplik / kullanıcı belgeleri eksiksiz olmalıdır.

Güvenlik şirketleri: Seyahat güvenliğine yönelik olarak çeşitli hizmetler veren şirketler mevcuttur. Buralardan yakın koruma, rehberlik, tercüme gibi hizmetler alınabileceği gibi; seyahat süresince anlık bilgi paylaşımı veya konumunuzun çevrimiçi takibi gibi uygulamalardan faydalanılabilir. Bir savaş veya genel afet halinde o ülkeden tahliye edilmenizi sağlayacak hizmetler dahi sunulmaktadır. Önceden riskli bir durum tesbit edilirse yakınlarınıza belli bir süreyle sizi çevrimiçi takip etmeleri amacıyla canlı konumunuzu da gönderebilirsiniz.

SEYAHAT ESNASINDA

Özellikle turizm cazibe merkezleri suç örgütlerinin ve bireysel suçluların da hedefindedir. Bunun dışında ırak ve ıssız bölgeler de her türlü sürpriz olaylara gebe olabilir.

Dil bariyeri: Eğer bulunduğunuz ülkenin ana diline hâkim değilseniz sağlık, acil durum, afet, güvenlik gibi bazı konularda kolaylıkla savunmasız hale gelebilirsiniz. O yüzden bulunduğunuz yere en yakın Türk misyonlarının irtibat bilgilerini her zaman ulaşılabilir şekilde tutmalısınız. Yurt dışı seyahatlerinizde mobil operatörler de bu bilgileri SMS olarak zaten cep telefonunuza göndermektedir.

Afetler: Genel bir afet durumunda seyahatinize eşlik eden rehber veya otel görevlilerinin talimatlarına uymalısınız. Kiralık evde kalıyorsanız da komşularınızı takip etmek en doğru seçenektir. Güvenli bir ortama ulaştıktan sonra seyahat acenteniz veya o ülkedeki konsolosluğumuza müracaat ederek tahliyenizi sağlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz hizmeti satın almanız durumunda o ülkeden tahliyeniz özel şirketler tarafından da yapılabilmektedir. Ülkeler arası savaş veya politik gerilimlerin söz konusu olduğu durumlarda bu, çok işe yarayan bir yöntemdir.

Kişisel eşyalar: Canınız, maddi değeri yüksek kişisel eşyalar ile kimlik belgeleri seyahat esnasında en iyi korunması gereken varlıklarınızdır. Seyahat esnasında bu varlıklarınızı çok iyi korumaya almanız ve defalarca kontrol etmeniz gereklidir. Bir (silahlı) soyguna uğrarsanız önceliğiniz can güvenliğiniz olmalıdır.

Şüphe esas olmalı: İlk defa gittiğiniz, kimseyi tanımadığınız yerlerde istisnasız her şeyden ve her yeni kurulan ilişkiden şüphelenmek esas olmalıdır. Hele ki dil bariyerinin yaşandığı, kültürünü iyi bilmediğiniz bir yerde çok daha dikkatli olunması gerekir. Bilincinizi etkileyebilecek maddeleri kullanmaktan kaçınmalı bu gibi maddelerin farkında olmadan size verilmesi ihtimaline karşı uyanık olmalısınız.

Şehrin kara noktaları: Suç oranlarının yüksek olduğu bilinen, ıssız veya tam aksine politik yönden hareketli veya güvenlik riskinin yüksek olduğu bölgelerden uzak durulmalıdır.

OLAY ANINDA NE YAPMALI?

Bir olayın mağduru veya faili olduğunuzda ilk önce yerel makamlar sonrasında da konsolosluklarımız ile irtibata geçmeyi asla unutmayın. Sigortalarınızı tazminat veya diğer ödemeleri bizzat yapacak şekilde seçerseniz, herhangi bir olumsuz durumda para temin etmekle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

patronlardunyasi.com

İLGİLİ HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir