Kakao fiyatlarında sert düşüş

Kakao fiyatları, arz endişelerinin hafiflemesiyle bu hafta tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşünü kaydetti.

Kakao fiyatları, emtia piyasasında bu sene sert dalgalanmalarla öne çıktı.

Intercontinental Exchange’de, yıl başından bu yana yaklaşık 3 katına çıkarak tarihi zirve olan 11 bin 722 dolara ulaşan kakaonun ton başına fiyatı, bu hafta yüzde 24,4 azalarak tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşünü kaydetti.

Kakaonun ton başına fiyatı bu hafta 8 bin 10 dolara geriledi. Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı almasıyla kakao fiyatları rekor kırmıştı.

Kakao arzında sorunların ana nedeni uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları gösterilirken, bitki hastalıkları da mahsulü etkiledi. Özellikle de kakao ağaçlarının ölmesine neden olan CSSVD virüsü, üretimi olumsuz etkileyen faktörler arasında başlarda yer aldı.

Nijerya’da kakao ihracatının artması kakaoda arza ilişkin endişelerin azaldığını ortaya koyuyor.

Yatırımcılara yapılan teminat tamamlama çağrıları sonrasında kakao fiyatları sert geriledi. Rekor seviyedeki fiyatlar nedeniyle birçok trader ve çikolata şirketi gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını erteliyor. Bu da kakao talebini olumsuz etkiliyor.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

“Kakao fiyatları bir süreden beri yükseliyordu. Tabii bunun arkasındaki en büyük nedenlerden bir tanesi özellikle Batı Afrika’da üretimin azalmasıydı. Bu üretim neden azalmıştı? Yağışlar beklenenden daha fazla, mevsim normallerinin üzerinde olunca kakao ağaçları hastalanmıştı. Bundan dolayı da rekolte azalmıştı. Peki neden Batı Afrika bu kadar önemliydi? Çünkü dünya kakao üretiminin yaklaşık yüzde 60-70’i bu bölgeden geliyor. Çok ciddi bir rakam. Tabii ki buradaki rekolte düşünce doğal olarak arz ciddi bir düşüş gösteriyor. Düşüş gösterince de fiyatlar hızlı bir şekilde yukarıya doğru gidiyordu.”

FİYATLARDAKİ REKOR SEVİYEDEN SONRA KAR SATIŞLARI ÖNE ÇIIKIYOR

Arza ilişkin endişelerin yavaş yavaş geçmeye başladığını dile getiren Ergezen, “En büyük etkilerden bir tanesi de tabii bir senede üç katına yaklaşan bir fiyat vardı. Bu da doğal olarak ilk kar satışlarının da gelmesine yol açıyor. Pozisyonlar kapanıyor.” ifadelerini kullandı.

Ergezen, bundan sonra arz tarafında daha fazla azalma beklenmediğini aktararak, arzın yavaş yavaş yeniden artmaya başlayacağı, bunun da fiyatları düşüreceği beklentisi olduğunu söyledi.

Bu nedenle de vadeli ve spot piyasalarda fiyatların geri gelmeye başladığını belirten Ergezen, bu düşüşün yavaş yavaş dengelenmeye başlayabileceğini sözlerine ekledi.

patronlardunyasi.com

Related Posts

Rönesans’tan 2 Milyar Dolarlık Polipropilen Yatırımı

Rönesans Holding, Türkiye’de 2 milyar dolarlık polipropilen üretim tesisi yatırımı ile cari açığı azaltmayı hedefliyor.

Yerli turistler geçen yıl seyahate 419,3 milyar lira harcadı

Yerli turistlerin geçen yıl yaptığı seyahat harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak gerçekleşti.

Tatil hayali kuranlar yandı! Yaz tarifesi cep yakıyor

Yaz ayların yaklaşmasıyla birlikte tatilciler yazlık kiralama arayışlarına başladılar. Yazlık mekanlarda sezonluk villa ve daire kiralama fiyatları geçen yıla göre yüzde 30 – 40 artış gösterdi. Havaların ısınmasıyla birlikte tatilciler sezonluk …

Tüketici Güven Endeksi Nisan’da Düşüş Gösterdi

Tüketici güven endeksi, Mart ayında 85,9 iken Nisan ayında yüzde 2,3 oranında azalarak 83,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan …

Antalya’da damacanadan bir bardak su, 1 lira 30 kuruşa doluyor

Bir damacana soluyun fiyatı 150 lira oldu. 19 litrelik damacanadan 95 bardak su çıkıyor. Böylece bir bardak su 1 lira 30 kuruşa içiliyor. Son 4 aydı 3 kez zan yiyen damacana suda fiyat artışı durmayacak gibi görülüyor.

Hazine alacakları 30 milyar liraya yaklaştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, mart sonu itibarıyla Hazine alacakları 29,8 milyar lirayı buldu. Alacakların 10,6 milyar lirası mahalli idarelerden kaynaklanırken, yılın ilk çeyreğinde 1,2 milyar liralık tahsilat yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir