Lider olmak istiyorlar! Çin, Ar-Ge’ye 55 milyar dolarlık bütçe ayırdı!

Çin, Bilim ve Teknoloji Harcamalarına Yeniden Yatırım Yapıyor

Çin Maliye Bakanlığı, 2025 yılı merkezi bütçesinde bilim ve teknoloji harcamalarının 2024’e kıyasla yüzde 10 artırılarak 398,12 milyar yuana (55 milyar dolar) çıkarıldığını duyurdu. Bu artış, ulusal savunma ve borç faiz ödemelerinin ardından en büyük üçüncü bütçe kalemini oluşturuyor.

Ar-Ge Harcamalarında Önemli Artış

Bilim ve teknolojiye ayrılan bütçede yapılan yüzde 10’luk artış, yani 5 milyar dolarlık ek yatırım, Çin’in ulusal Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Bu yatırım özellikle yarı iletkenler ve yapay zeka gibi alanlarda ‘kendine yeterlilik’ planlarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Yeni projeler başlatmak yerine, söz konusu fon mevcut projelerin geliştirilmesine odaklanacak.

2024 yılında Çin, bilim ve teknoloji harcamaları için 361,9 milyar yuan ayrılmış ve bu hedefin yüzde 97,6’sına ulaşılmıştı.

Geçen yıl, özellikle stratejik sektörlerdeki (yarı iletkenler, yapay zeka ve uzay araştırmaları gibi) projelere büyük destek verildi. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik finansman garanti fonları aracılığıyla yenilikçi girişimleri destekleyen programlar uygulandı ve teknoloji şirketlerine vergi indirimleri ve sübvansiyonlar sunuldu.

Geleceğe Yatırım

Çin, Ar-Ge harcamalarını ‘Bilim ve Teknoloji İnovasyonu 2030’ büyük projelerine yönlendirerek entegre devreler, yapay zeka ve kuantum bilişim gibi kritik alanlara odaklanmayı planlıyor.

Uzun vadeli temel araştırmalar genellikle yıllarca somut geri dönüş alınamayacak projeler olarak görülse de, Çin bu alanlara yatırım yaparak küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bu adım, Çin’in ABD ile süregelen teknolojik rekabetinde de kritik bir rol oynuyor.

Çin’in ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde, bu büyük yatırımlar ekonomik canlanmayı destekleyen bir strateji olarak görülüyor. Hükümet, doğrudan ekonomik teşvikler yerine, bilim ve teknoloji alanlarına yapılan büyük yatırımlar aracılığıyla uzun vadeli ekonomik ve teknolojik kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Related Posts

Ali Uğur Aktepe 5G ve 6G Teknolojilerinin Telekomünikasyona Etkisinden Bahsetti

Aktepe, yeni nesil iletişim teknolojilerinin toplumlar üzerindeki etkisine dair şu değerlendirmelerde bulundu: “İletişim teknolojileri her zaman insanlığın gelişiminde itici güç oldu. Bugün 5G’nin yaygınlaşması ve 6G araştırmalarının hız kazanmasıyla …

Apple’a kısıtlama darbesi: Yeni iPhone üretemiyor

Apple, yeni nesil iPhone 17 serisinin üretimiyle ilgili önemli bir tedarik sorunuyla karşı karşıya. Şirket, üretim sürecinde yaşadığı bu kriz nedeniyle, lansman takviminde gecikmeler yaşanabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Telefonun ömrünü 10 yıla çıkarıyor: Tek bir özelliği kapatmak yeterli

Günümüzde akıllı telefonlar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, sık kullanılan bu cihazların ömrü, zaman içinde hızla kısalabiliyor. Her yıl yeni model çıkarken eski telefonlarımız ise daha hızlı yavaşlıyor, bataryaları çabuk tükeniyor ve performansları düşüyor. Peki, telefonunuzu uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmanın bir yolu var mı? Cevap: Evet!

Meteor yağmuru Türkiye’de sadece o ilçeden görülebildi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden, ‘Lyrid meteor yağmuru’ gözlemlendi.

Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un yürütücülüğünü yaptığı “Pilot Proje iShe: Yaşlılar İçin Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Başkent EDAŞ’tan Kırıkkale’de Sürdürülebilir Enerji Atılımları

Kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hizmeti sunma vizyonuyla hareket eden Başkent EDAŞ, 2024 yılı boyunca Kırıkkale genelinde bakım, onarım ve yatırım çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Şirket, enerji altyapısını modernize ederek güçlendirirken, aynı …