Orman yangınlarına önceden müdahalede yapay zekanın rolü artıyor

AA

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) alınan bilgilere göre, orman yangınlarıyla mücadelede etkili ve verimli bir risk yönetimi stratejisi kritik bir öneme sahip. Özellikle 2021’de yaşanan büyük orman yangınlarının ardından, yangınlarla mücadelede daha ileriye yönelik adımlar atılarak kalıcı çözümler geliştirmek amacıyla harekete geçildi.

“Yangın Risk Yönetimi Projesi”

Bu çerçevede, OGM ve özel sektörün işbirliğiyle orman yangınlarını önceden tahmin edebilmek ve yangın bölgelerinde gerekli önlemleri alabilmek amacıyla dinamik “Yangın Risk Yönetimi Projesi” başlatıldı. OGM’nin 2022 yılının Ağustos ayında kullanmaya başladığı proje kapsamında, ilk aşamada orman yangınlarının anatomisini anlamak ve veri toplamak için çalışmalar yapıldı.

Orman yangınlarını etkileyen temel faktörlerin belirlenmesi amacıyla literatür taramaları, küresel değerlendirmeler, akademisyenler ve ilgili makamlarla görüşmeler gerçekleştirildi. Yangın riski tahmini için literatürdeki yapay zeka modelleri incelendi ve model çalışmalarına başlandı. Geçmiş yangın verileri ile yangını etkileyen dinamik ve statik faktörler dikkate alınarak çeşitli yapay zeka modelleri denendi.

Verilere göre güncellenerek daha doğru tahminler sunuluyor

Projeyle, meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topoğrafya, nüfus yoğunluğu, kara yolları, enerji nakil hatları ve geçmiş yangın verileri gibi 14 farklı veri setinden 400’den fazla değişken kullanılarak “yangın riski haritaları” oluşturuldu.

Geçmişteki yangınlar incelenirken lokasyon, tarih, alanın büyüklüğü, süre, kullanılan kaynaklar gibi veriler değerlendirildi. Meteorolojik verilerde, sıcaklık, nem, rüzgarın yönü ve hızı gibi faktörlere bakılırken, bölgenin bitki örtüsünde ağaçların türü, yaşı ve birbirine yakınlığı saptandı.

Proje kapsamında üç günlük yangın riski tahmini yapılarak, ilgili bölgelerde gerekli önlemlerin alınması için bilgi sağlanıyor. Yangın oluşmadan önce belirlenen bölgelerde önlem alınması mümkün hale gelirken, uygulamayla geçmiş yangınlar yüzde 80 doğrulukla tahmin edildi.

Yangın riski haritalama modelinin, değişen meteorolojik verilere göre günde iki kez güncellenmesiyle daha doğru ve güvenilir tahminler sunulmasına imkan sağlanıyor. Projenin ikinci aşamasında ise OGM kaynaklarının en uygun şekilde yangın bölgesine transferi için zaman ve yangın risk değerlerinin ön planda olduğu bir modele geçiliyor. Bu çerçevede yapılan etkili planlama sayesinde, yangın söndürme kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor. Yangın anında en hızlı şekilde, yeterli yangın söndürme kaynaklarının nereden yönlendirileceği, sistem tarafından OGM yetkililerine öneriliyor.

Türkiye’nin orman varlığının korunması için kritik rol oynayan projelerin sürekli geliştirilmesi ve güncellenmesiyle orman yangınlarına karşı etkin bir mücadele stratejisi oluşturulması için çalışmalar devam ediyor.

Related Posts

Ali Uğur Aktepe 5G ve 6G Teknolojilerinin Telekomünikasyona Etkisinden Bahsetti

Aktepe, yeni nesil iletişim teknolojilerinin toplumlar üzerindeki etkisine dair şu değerlendirmelerde bulundu: “İletişim teknolojileri her zaman insanlığın gelişiminde itici güç oldu. Bugün 5G’nin yaygınlaşması ve 6G araştırmalarının hız kazanmasıyla …

Apple’a kısıtlama darbesi: Yeni iPhone üretemiyor

Apple, yeni nesil iPhone 17 serisinin üretimiyle ilgili önemli bir tedarik sorunuyla karşı karşıya. Şirket, üretim sürecinde yaşadığı bu kriz nedeniyle, lansman takviminde gecikmeler yaşanabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Telefonun ömrünü 10 yıla çıkarıyor: Tek bir özelliği kapatmak yeterli

Günümüzde akıllı telefonlar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, sık kullanılan bu cihazların ömrü, zaman içinde hızla kısalabiliyor. Her yıl yeni model çıkarken eski telefonlarımız ise daha hızlı yavaşlıyor, bataryaları çabuk tükeniyor ve performansları düşüyor. Peki, telefonunuzu uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmanın bir yolu var mı? Cevap: Evet!

Meteor yağmuru Türkiye’de sadece o ilçeden görülebildi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden, ‘Lyrid meteor yağmuru’ gözlemlendi.

Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un yürütücülüğünü yaptığı “Pilot Proje iShe: Yaşlılar İçin Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Başkent EDAŞ’tan Kırıkkale’de Sürdürülebilir Enerji Atılımları

Kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hizmeti sunma vizyonuyla hareket eden Başkent EDAŞ, 2024 yılı boyunca Kırıkkale genelinde bakım, onarım ve yatırım çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Şirket, enerji altyapısını modernize ederek güçlendirirken, aynı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir