Yapışkanlı Sarı Not Kağıdı Post-it’in Bir Tesadüf Eseri İcat Edilme Hikâyesi

Yapışkanlı not kâğıtlarının âdeta temellerini atan ve ortaya çıkışından sonra birçok muadilinin üretildiği post-it, nasıl icat edildi biliyor musunuz?

Bir tesadüfün eseri olan post-it’lerin hikâyesine daha yakından bakalım.

1968’de 3m isimli bir şirketin araştırmacı çalışanı olan Spencer Silver, yapıştırıcı bir madde geliştirmek için uğraşıyordu.

Fakat Silver birçok çalışma yapsa da ortaya çıkardığı yapıştırıcının, yüzeye çok hafif yapıştığını fark etti. Onun istediği yapışma gücü bu değildi. 

Araştırmacı yine de geliştirdiği bu yapıştırıcıyı birkaç yıl boyunca şirketindeki diğer çalışanlarla paylaştı fakat kullanımı için herhangi bir uygulama alanı bulunamadı.

3m şirketi, yapıştırıcının yüzeye çok hafif bir şekilde yapışması sebebiyle, bu ürünün ticari bir değerinin olmadığını düşünüyordu. 

Ancak 1974’te bu şirkette çalışan bir diğer araştırmacı Arthur Fyr, Spencer Silver’ın geliştirdiği yapıştırıcının olumlu yanlarını keşfetti. 

Arthur Fry, bir kilise korosunda şarkı söylerken şarkı kitabının nota sayfalarının düşmesinden oldukça rahatsızdı. Bu sorununu çözebilmek için de Silver’ın geliştirdiği yapıştırıcıyı kullanmaya karar verdi. 

Kitap sayfalarının arasında yapıştırdığı bu yapıştırıcılar, sayfaların düşmesini gerçekten engellemişti ve ayrıca kağıttan kolayca çıkarılabiliyordu. Sonrasında bu fikir, birkaç kağıdı birbirine yapıştırmak için kullanabilecekleri bir başka fikre dönüştü.

Devamında bu kağıtları, insanların notlarını bir yere yapıştırıp daha sonra bu notları kolayca çıkarabilmelerini sağlayan post-it’lere dönüştürmeye karar verdiler.

Post-it, ilk etapta tutulmayacağı düşünülen bir icat olarak ortaya çıktı ancak yıllar geçtikçe ofislerde, okullarda hatta kalem ve kâğıdın olduğu her yerde sıklıkla kullanılan bir efsaneye dönüştü.

Kaynaklar: GZT, Post-it

Related Posts

Ali Uğur Aktepe 5G ve 6G Teknolojilerinin Telekomünikasyona Etkisinden Bahsetti

Aktepe, yeni nesil iletişim teknolojilerinin toplumlar üzerindeki etkisine dair şu değerlendirmelerde bulundu: “İletişim teknolojileri her zaman insanlığın gelişiminde itici güç oldu. Bugün 5G’nin yaygınlaşması ve 6G araştırmalarının hız kazanmasıyla …

Apple’a kısıtlama darbesi: Yeni iPhone üretemiyor

Apple, yeni nesil iPhone 17 serisinin üretimiyle ilgili önemli bir tedarik sorunuyla karşı karşıya. Şirket, üretim sürecinde yaşadığı bu kriz nedeniyle, lansman takviminde gecikmeler yaşanabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Telefonun ömrünü 10 yıla çıkarıyor: Tek bir özelliği kapatmak yeterli

Günümüzde akıllı telefonlar, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, sık kullanılan bu cihazların ömrü, zaman içinde hızla kısalabiliyor. Her yıl yeni model çıkarken eski telefonlarımız ise daha hızlı yavaşlıyor, bataryaları çabuk tükeniyor ve performansları düşüyor. Peki, telefonunuzu uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmanın bir yolu var mı? Cevap: Evet!

Meteor yağmuru Türkiye’de sadece o ilçeden görülebildi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden, ‘Lyrid meteor yağmuru’ gözlemlendi.

Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un yürütücülüğünü yaptığı “Pilot Proje iShe: Yaşlılar İçin Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Başkent EDAŞ’tan Kırıkkale’de Sürdürülebilir Enerji Atılımları

Kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hizmeti sunma vizyonuyla hareket eden Başkent EDAŞ, 2024 yılı boyunca Kırıkkale genelinde bakım, onarım ve yatırım çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Şirket, enerji altyapısını modernize ederek güçlendirirken, aynı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir